ECONOMIA SOCIALĂ contribuie la:
- dezvoltarea comunităților locale;
- creșterea numărului de locuri de muncă;
- dezvoltarea incluziunii și coeziunii sociale;
- tranziția către economia circulară și inovarea socială;
- implicarea persoanelor din grupul vulnerabil în activități cu caracter social și/sau activități economice;
- accesul persoanelor din grupul vulnerabil la resursele și serviciile comunității.
Pot face obiectul atestării/certificării ca întreprinderi sociale /întreprinderi sociale de inserție în condițiile legii:
- Societăți cooperatiste;
- Cooperative agricole;
- Cooperative de credit;
- Asociații, Fundații;
- Case de ajutor reciproc ale salariaților;
- Case de ajutor reciproc ale pensionarilor;
- Societăți agricole;
- Federații și Uniuni de persoane juridice;
- Alte categorii de persoane juridice;
În vederea obținerii Atestatului persoanele juridice de drept privat trebuie să depună la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov următoarele documente:
- Cerere pentru acordarea atestatului
- Actele de înființare și funcționare,
care prevăd cumulativ respectarea următoarelor criterii:
- acționează în scop social și/sau în interesul general al comunității;
- alocă minimum 90/% din profitul /excedentul realizat scopului social și rezervei statutare;
- se obligă să transmită bunurile rămase în urma lichidării către una sau mai multe întreprinderi sociale;
- aplică principiul echității sociale față de angajați, asigurând niveluri de salarizare echitabile.
ÎNTREPRINDEREA SOCIALĂ DE INSERȚIE este întreprinderea care:
– are cel puțin 30% din personalul angajat aparținând grupului vulnerabil sau timpul de lucru cumulat al acestor angajați reprezintă cel puțin 30% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaților.
– are ca scop lupta împotriva excluziunii, discriminărilor și șomajului prin inserția socioprofesională a persoanelor defavorizate.
ATENȚIE! Întreprinderile sociale de inserție sunt obligate să transmită documentele privind datele referitoare la numărul de angajați/membri din rândul persoanelor din grupul vulnerabil, agențiilor de ocupare, în termen de 5 zile de la data la care se demonstrează că persoana angajată aparține grupului vulnerabil sau, după caz, de la data la care au intervenit modificări în documentele furnizate cu privire la acestea.
Statutul de întreprindere socială se certifică prin acordarea mărcii sociale, în urma depunerii următoarelor documente;
- Cererea pentru acordarea mărcii sociale;
- Situația privind personalul anagajat cu contract individual de muncă;
- Contractele individuale de muncă ale persoanelor aparținân grupului vulnerabil;
- Documentele care atestă apartenența la grupul vulnerabil;
- Înreprinderile sociale de inserție au obligația de a asigura, pentru persoanele angajate, care fac parte din grupul vulnerabil, măsuri de acompaniement care să asigure inserția profesională și socială.
MĂSURILE DE ACOMPANIAMENT pot fi:
- informare și consiliere profesională;
- acces la formare profesională;
- îndrumare pe parcursul procesului de integrare socioprofesională;
- adaptarea și accesibilizarea locului de muncă la capacitatea persoanei;
- alte măsuri de acompaniament care să asigure inserția profesională și socială.
ÎNTREPRINDERILE SOCIALE DE INSERȚIE pot beneficia de URMĂTOARELE FACILITĂȚI DIN PARTEA AUTORITĂȚILOR ADMINISTRAȚIEI PUBLICE LOCALE:
- atribuirea unor spații și/sau terenuri aflate în domeniul public al unității administrativ teritoriale, cu respectarea prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, în scopul desfășurării activităților pentru care le-a fost acordată marca socială;
- sprijin în promovarea produselor realizate și/sau furnizate, serviciilor prestate ori lucrărilor executate în comunitate, precum și în identificarea unor piețe de desfacere a acestora;
- alte facilități și scutiri de taxe și impozite acordate de autoritățile administrației publice locale, în condițiile legii.
Pentru acordarea facilităților, autoritățile administrației publice locale își pot administra în bugetele proprii sumele necesare.
Modalitatea de acordare a facilităților sunt reglementate prin normele metodologice.
Întreprinderile sociale de inserție beneficiază de prevederile art. 93^4, precum și de art. 80 și 85 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, în condițiile legii.
Prin derogare de la prevederile art. 48^1 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, întreprinderile sociale prevăzute la art. 20 alin. (1) din Legea nr. 219/2015, care organizează programe de formare profesională desfășurate de furnizorii de formare profesională autorizați pentru angajații proprii care aparțin grupului vulnerabil, beneficiază din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o sumă reprezentând 50% din cheltuielile cu serviciile de formare profesională.
Atestatul de întreprindere socială are valabilitate de 5 ani de la data eliberării, iar certificatul de întreprindere socială de inserție, inclusiv marca socială, este valabil 3 ani de la data eliberării.
Întreprinderea socială atestată / întreprinderea socială de inserție certificată poate renunța la cest statut prin notificarea agenției de ocupare.
Suspendarea și retragerea atestatului de întreprindere socială respectiv intreprindere socială de inserție se realizează:
- la solicitarea expresă a întreprinderii sociale de inserție certificate, de la data solicitată de către acesta;
- în situația în care nu au fost respectate obligațiile prevăzute de lege, de la data constatării prin procesul-verbal de control
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă
prin AJOFM/AMOFM BUCUREȘTI
Informează și acordă sprijin metodologic pentru derularea procedurii de atestare /certificare a întreprinderilor sociale/întreprinderilor sociale de inserție, precum și pentru desfășurarea activității acestora în raport cu drepturile și obligațiile acestora în calitate de întreprinderi sociale/ întreprinderi sociale de inserție.
Înscrierea în Registrul unic de evidență a întreprinderilor sociale este gratuită.
Unde ne găsiţi?
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ilfov funcţionează în teritoriu cu 6 puncte de lucru, sediul central fiind în strada Ruginoasa, nr.4, sector 4, Bucureşti.
e-mail: ajofm.if@anofm.gov.ro
tel: 021.332.37.08/116
Ultima modificare: 14.05.25 – 14:29 de către UAT Copăceni